20 Februari: naar Gibara

Het heeft even geduurd, maar vandaag vertrekken we dan eindelijk naar Cuba. Oorspronkelijk stond het vertrek gepland voor elf november vorig jaar maar Peet's hartinfarct heeft roet door het eten gegooid.

Dennis brengt ons om zes uur 's ochtends naar Schiphol en het vliegtuig van Tui vertrekt zowaar op tijd. Na een vlucht met slecht en weinig eten (twee maaltijden in tien uur) landen we om een uur of twaalf lokale tijd op het vliegveld van Holguín. Daar hebben we de eerste kennismaking met de Cubaanse bureaucratie, de laptop moet worden ingeschreven bij de douane en wel in tweevoud. Stel je voor dat we hem willen verkopen...

Daarna gaan we de auto ophalen. Die moet nog uit Holguín stad komen. Na drie kwartier arriveert de auto, een zilvergrijze Peugeot 206. Dan begint het invullen van een zeer gewichtig en uitgebreid verhuur document. Dat kost ons ook weer vijfentwintig minuten, maar goed, dan heb je wel wat.

Na het papierwerk mogen we op pad en zetten koers naar Gibara. Dat is anderhalf uur lang hobbelen. We zwalken langs de meest uiteenlopende voertuigen over de weg. Na aardig wat zoeken komen we aan bij onze eerste "casa particular", hostal Nancy Perez.

De temperatuur is wel even wennen, in Cuba is het gewoon dertig graden. Dus eerst maar eens douchen. Niks geen boilers, combiketels of badgeisers hier in Cuba. De douchekop staat gewoon onder 110 Volt en warmt zo het water op. Simpel toch?

 

Na het douchen is het tijd voor een biertje. Op de malecon (boulevard) zit een leuk tentje. Daar zien we waar Cuba o.a. voor bekend staat: Amerikaanse vintage auto's.

 

Het uitzicht vanaf het terras is fraai. Voor ons ligt de haven van Gibara. Aan de overkant is een strand waar normaliter een veerpont naar toe gaat. Maar nu even niet. Vanwege "slecht" weer of toch orders van Fidel... We komen het niet te weten.

 

Even later wordt de volgende oldtimer voor onze neus geparkeerd. In no time nemen de "hangjongeren" er bezit van.

 

We gaan terug naar de casa en eten daar ons eerste Cubaanse driegangen diner: zwaardvis met rijst, gemengde salade, fruitcocktail en gebakken banaan. Daarna nog flan en koffie toe.

Om half negen gaat bij ons het licht uit. We vallen binnen een minuut in een diepe slaap.

Klik hier voor het vervolg, Gibara

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 07-10-2024