5 Februari: Nancagua

We blijven in de valle de Colchagua en gaan vandaag via Santa Cruz naar Nancagua. In Santa Cruz is het indrukwekkende museo Colchagua. Met zijn meer dan zevenduizend objecten is dit het grootste privé museum van Chili. De collectie van het museum bevat artefacten uit de prehistorie van Chili en Latijns Amerika tot aan de moderne tijd.

Het museum valt onder het beheer van de Cardoen stichting, vernoemd naar de multimiljonair en hoofdsponsor Carlos Cardoen. Carlos heeft zijn geld verdiend met de (illegale) wapenhandel, o.a. met vriend Saddam Hoessein. Daarvoor staat hij al meer dan dertig jaar op de arrestatielijst van Interpol.

Het museum ligt op weg naar de eindbestemming vandaag, Nancagua. Met enige moeite parkeren we dichtbij het museum om er vervolgens achter te komen dat ze een gratis eigen parkeerterrein hebben. We kunnen ook nog met zestig plus korting het museum in. Door een suppoost worden we geattendeerd op de online audio tour op de website van het museum. Die website is zeer fraai vormgegeven met prachtige afbeeldingen. Eigenlijk steken onze foto's er maar povertjes tegen af. Maar toch, wat foto's van fossielen uit de prehistorie.


In één van de vele vitrines liggen de gemummificeerde hoofden van twee Chinchorros, een prekoloniale beschaving uit Noord Chili.


Deze protserige piano heeft ooit toebehoord aan Bernardo O'Higgins. In elke plaats in Chili is er wel een straat naar deze man vernoemd. Hij is de Chileense vader des vaderlands.


De collectie is te omvangrijk om in één keer te bekijken. Na een dik uur duizelt het ons en stappen we weer de auto in, op weg naar Rucatalca, waar we twee nachten hebben gereserveerd. We worden enthousiast en hartelijk begroet door de eigenaar, Tomás. Er staan vier huisjes op een terrein van een hectare met veel bomen. De huisjes zijn gebouwd in de vorm van een half dome met driehoekige ramen. Veertig m2 groot, zeer smaakvol en met oog voor detail ingericht. 


Peet wil wel even poseren voor ons huisje. Met de ogen dichtgeknepen vanwege de felle zon.


Gelukkig heeft ieder huisje airconditioning die al aanstaat als we naar binnen stappen. Tomás legt uit dat het normaal is dat het hier overdag bloedheet is en steenkoud in de nacht. Dat kan zomaar twintig graden schelen. Daarom heeft ieder huisje ook verwarming en is het goed geïsoleerd.

De temperatuur buiten is inmiddels al opgelopen zo'n dertig graden. De rest van de middag tot aan de avond verpozen we ons in en rond het huisje. We regelen een hotel voor vrijdag, de laatste nacht in Chili en reserveren de lunch bij twee wijnmakerijen.

Over de door Tomás aangeraden Peruaan voor het avondeten kunnen we kort zijn. Matig eten en omdat ze pal aan de Ruta 90 liggen veel herrie van het voorbij denderende (vracht) verkeer.


Klik hier voor het vervolg, Viu Manent

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 20-2-2025