12 Januari: naar Maleisië

Vandaag pendelen we heen en weer tussen Classique Inn en Alamanda. De laatste is een Frans restaurant op vijf minuten lopen van de Classique Inn, ons hotel. Op het menu staat precies alles wat we nodig hebben, westers voedsel. Heerlijke baguettes en allerlei Franse lekkernijen.

Om drie uur staat de taxi voor de deur en gaan we richting vliegveld. De vlucht is strak op tijd en om acht uur 's avonds landen we op KLIA in Kuala Lumpur, waar het horloge anderhalf uur vooruit moet worden gezet.

Dan gaat het bijna mis. We gaan op het eerste beste mannetje in die ons een taxi aanbiedt. De prijs valt mee en we moeten een klein stukje lopen naar de parking. Daar aangekomen blijkt dat we zo ongeveer de oudste barrel van heel Kuala Lumpur hebben getroffen. Maar het wordt nog erger, we kunnen het parkeerterrein niet af want het mannetje blijkt een illegale chauffeur die geen airport vergunning heeft. Er staat politie bij de uitgang en hij durft het niet aan door de slagboom te gaan. Uiteindelijk stappen we uit en gaan zeulend met onze bagage het parkeerterrein af en de slagboom door. Vijfhonderd meter verderop stappen we weer in. Dan blijkt ook nog dat de idioot niet weet waar ons hotel is, terwijl hij eerst had beweerd dat hij het wel wist. Al scheurend door de straten belt hij al zijn kennissen om raad. Bij het (LPG) tanken zet meneer niet eens de motor af en springen wij maar de auto uit. Stel je voor dat er iets misgaat.

Uiteindelijk komen we er wel. Eens maar nooit weer op deze manier. Het hotel, Fraser Place, blijkt daarentegen een voltreffer. Onze kamer is tweeënvijftig vierkante meter pure luxe en het bed... Geweldig! Locatie is ook helemaal top midden in het centrum (KLCC) op nog geen vijf minuten lopen van de Petronas Twin Towers.

 

13 Januari: Kuala Lumpur

De ochtend begint met regen en wat doe je dan anders dan fijn de shopping mall ingaan. De Suria mall maakt onderdeel uit van de Petronas Twin Towers. Die torenen hoog boven alles uit. Dat is ook geen wonder, ze zijn 452 meter hoog.

 

Bij de ingang van de torens loop je onder een Formule 1 raceauto door.

 

Eenmaal binnen stappen we in deze futuristisch uitziende lift.

 

Hier vinden vooral de schoenenwinkels gretig aftrek.

 

Na de mall lopen we in het park dat achter de Petronas Twin Towers ligt. Aardig, maar het is heet, zeer heet en we zoeken al snel weer de verkoeling van de airco op. Dat zullen we ook de rest van ons verblijf in KL regelmatig doen.

's Avonds gaan we terug naar de torens die schitterend verlicht zijn.

 

Op het plein voor de torens zijn mensen continue bezig om de torens te fotograferen. Veel van hen willen graag vriendin of vrouw ook op de foto hebben en gaan daarbij zeer ver. We zitten een dik half uur met open mond te kijken naar alle idiote capriolen die mensen daarbij uithalen, zich kennelijk volmaakt onbespied wanend...

 

14 Januari: Penang

Om half elf stappen we de taxi in om weer terug naar het vliegveld te gaan. De vlucht naar Penang vertrekt pas om half twee, maar het is zomaar een uur rijden naar de low cost terminal van KLIA vanwaar we vertrekken. Dit keer nemen we een betrouwbare taxi.

We hebben twee nachten geboekt in hotel Sentral, een redelijk middenklasse hotel net buiten het historische oude centrum van Georgetown, de hoofdstad van Pulau (=eiland) Penang.

Het wordt ons onmiddellijk duidelijk dat we in een moslim land zijn als we naar het plafond kijken. De pijl wijst richting Mekka.

 

In Maleisië blijft het lang licht en hebben we wel even tijd om de stad te verkennen. We nemen de gratis shuttle bus en stappen uit bij de veerboot. We hebben een toeristische kaart gekregen. Daarop staan de hightlights van het onder werelderfgoed vallende koloniale centrum. Niet alleen dat, er staan ook nog wat voor ons vreemde teksten op de kaart. Zo worden we gewaarschuwd dat de doodstraf staat op drugsmokkel en dat alle producten uit Israël zijn ten strengste verboden hier. Hartelijk welkom...

Dit is de Jubilee clock tower, ter ere van het diamanten jubileum van queen Victoria in de negentiende eeuw. Duidelijk een overblijfsel uit de Britse koloniale tijd.

 

Hier direct achter de tower ligt Fort Cornwallis op de noordpunt van het eiland. Gesticht door captain Francis Light die daar in 1786 het eiland veroverde.

 

Eenmaal binnen in het fort staat ons een collectie kanonnen te wachten. Vrijwel allemaal buitgemaakt op de vijand, zoals deze onvervalste Hollander.

 

 

Als je van dichtbij kijkt zie je dat ie van de VOC is geweest en gemaakt is in 1603.

 

Een eindje verderop staan nog een aantal overblijfselen uit de koloniale tijd, de city hall

 

en de town hall.

 

De nonnetjes in het oudste klooster van Maleisië weten wat een mens te doen staat om in de hemel te komen...

 

Kerken volop hier, dit is de oudste van het stel, de St George's church uit 1819.

 

Hierna houden we het voor gezien. Omdat we nog steeds de naweeën ondervinden van onze periode op het Inle Lake moeten niet aan Aziatisch eten denken en zoeken we wat westers. Dat vinden we in Via Pre, een trendy Italiaan waar het eten geweldig is.

Daarna nemen we een riksja naar huis, maar stappen na vijfhonderd meter weer uit. De man trapt zich het lazarus met ons inmiddels fors toegenomen gewicht in het bakje van de riksja. We generen ons kapot. Dan maar weer de gratis shuttle. We vergissen ons in het eindpunt en maken het rondje twee keer. Tegen tien uur zijn we thuis.

 

15 Januari: Georgetown

We bezoeken het Penang state museum. Daar leer je dat er in Maleisië drie bevolkingsgroepen zijn: de oorspronkelijke Maleiers, de import Chinezen en Indiërs. De Chinezen hebben fraaie bedden tentoongesteld hier.

 

In de Art Gallery voelen we ons even dicht bij Holland als we dit schilderij zien. Buiten is het wel anders, het is bloedheet...

 

Daarna gaan we verder naar de oudste Chinese tempel in de stad, Kuan Yin (godin van de genade) uit 1728. Deze staat naar goed Chinees gebruik blauw van de wierook.

 

We lopen nog langs moskeeën en hindoeïstische tempels maar vinden het best zo. Wij gaan in gebed in de Pizza Hut, die later nog halal blijkt te zijn ook...

Na de lunch gaan we naar de Komtar toren, het winkelcentrum van Georgetown. Je kan tegen betaling met de lift naar de zestigste verdieping van dit hoogste gebouw van Penang en dat doen we dan ook. Het uitzicht:

 

Na de middag trekken we ons plan voor de komende tijd. We hebben het eigenlijk wel een beetje gehad met Maleisië en zijn onvrijheid, met name voor de (moslim)vrouwen. Er lopen hier nogal wat vrouwen met niqab rond, vergezeld van enge mannen met baarden. Ook vinden we de bevolking hier niet echt vriendelijk.

We besluiten om te gaan eiland hoppen in Thailand. Morgen vertrekken we.

Klik hier voor het vervolg, Koh Lipe

 

 

 

 

  over ons
contact
 
cookies
privacy
 
bijgewerkt
26-09-2024