22 Januari: Er is er één jarig

Het is vandaag niet zomaar een dag. Niet alleen is Peet is jarig, maar het is ook een lange reisdag.

Om te beginnen moeten we de auto inleveren. We zijn er om kwart voor tien, bijtijds, want we vermoeden dat het proces wel even gaat duren. Maar niets is minder waar. De dame van Euro rent a car ziet de flinke put in de motorkap, veroorzaakt door een inslag van een keitje, over het hoofd. Ze ziet wel een forse thermosfles onder de bestuurdersstoel liggen. Eh, nee, die is niet van ons, hebben we kennelijk wel weken mee rondgereden. Binnen vijf minuten is alles afgerond en zitten we in de auto op weg naar het vliegveld.

Inchecken is in notime gebeurd, evenals de security. Er zijn maar weinig mensen op de vlucht naar Santiago, het vliegtuig is voor minder dan de helft vol. We zitten voor de verandering bij de nooduitgang met lekker veel beenruimte. De stewardess komt naar ons toe en vraagt aan Peet, klopt het dat je jarig bent? Ja dus. Even later komt ze lachend met twee (kots) zakjes met snacks als cadeautje voor de jarige.

Na een rimpelloze vlucht komen we een kwartier voor schema aan in Santiago. Even later zitten we in de shuttle naar de parkeerplaats van de huurauto's. We worden geholpen door een morsige, manke man, type zigeuner, die op zoek gaat naar onze auto. Dat blijkt een tamelijk afgeragte Chery Tiggo 2 te zijn. Jawel, weer een Chery, nu een piepkleine. Het barrel heeft overal kleine schade en de banden zijn met bandenzwart behandeld, kennelijk om te verhullen dat er niet al te veel profiel op zit. In Nederland zou deze auto net aan door de APK komen. Er zitten nepleren plakstoelen in, lekker met deze temperaturen. Ze zijn niet in hoogte verstelbaar, zodat Peet net aan over de rand van het stuur kan kijken. Nee, deze willen we niet.

Na met de baas van het spul te hebben gesproken krijgen we een Mitsubishi Outlander 2.0 met een ton op de teller. Weliswaar ook enigszins afgeragd, maar dit is tenminste een auto. Zonder mirrorscreen, lastig met de navigatie, maar ach dat had vroeger geen enkele auto.

Welgemoed storten we ons in het drukke verkeer van de hoofdstad. Als we daar eenmaal uit zijn is het nog ruim een uur naar de eindbestemming die ligt in het plaatsje San Esteban in het Andes gebergte. Tegen vijf uur staan we voor het hek van Casona El Resguardo.


De uitbater, Agustín, een veertiger met iets wat op ADHD lijkt, verwelkomt ons hartelijk. Hij wil ons onmiddellijk alles over dit oude huis vertellen en wij proberen hem rustaaaaaagghhh te krijgen. Als hij hoort dat Peet jarig is gaat hij direct de keuken in om voor ons pisco-sours van het huis te maken.


Het is genieten in de tuin van het huis met het geluid van zacht kabbelend water van het zwembad op de achtergrond. Het zwembadwater komt rechtstreeks uit de rivier die hier door het dal stoomt. Koud!!!


Dan zijn we toe aan het verhaal over het huis. De weg erlangs liep vroeger naar de grens met Argentinië. In 1700 heeft het Spaanse leger dit huis hier als grenspost gebouwd. Voor de tweede wereldoorlog is het huis, wat toen al buiten gebruik was geraakt als grenspost, in de familie gekomen. Het is zeer karaktervol met allerlei gangen, trapjes en doorkijkjes. Rondom het huis is een grote tuin met fruitbomen. Verder lopen er tien honden en nog wat katten rond. Het huis en de directe omgeving zou moeiteloos als decor kunnen dienen in een boek van de schrijver Gabriel García Márquez. Alles ademt een mystieke sfeer uit. Op Casona El Resguardo staat een diavoorstelling met prachtige sfeervolle beelden.

De avondmaaltijd wordt bereid met groenten uit eigen tuin en producten uit de streek. Bij het zeer smakelijke drie gangen diner krijgen we nog een tweede pisco-sour en daarna gaat er een fles rode wijn open. Tegen half tien rollen we dan ook van tafel. Al met al een gedenkwaardige verjaardag...


Klik hier voor het vervolg, San Esteban

 

 

 

 

over ons & contact  cookies & privacy  bijgewerkt 19-2-2025